Easy (copy)rider

20 oktober 2014
Auteur: Hannes Dedeurwaerder

Ik heb het grote geluk niet mee te moeten in de vaart der volkeren: de dagelijkse file-ellende wordt mij als thuiswerker grotendeels bespaard. Als ik dan toch eens de baan op, probeer ik mij dat dan ook zo aangenaam mogelijk te maken.

En de manier waarop ik dat doe, is iets wat ik iedereen kan aanraden: spoor malle woorden op. Geloof me: je vindt er meer dan je zou denken, en ze maken je dag altijd meer dan goed. Zo passeerde ik onlangs een vrachtwagen met daarop in koeien van letters ‘botsabsorbeerder’. Proef dit woord, waarvan de functie al in de klanken lijkt te zitten: bots-ab-sor-beer-der. Als je dit volgens mij enkele uren als mantra opzegt, kom je wellicht in een staat van genade.

 Seksrabbijn

Toen ik op een andere keer door een dorpskom reed en moest stoppen, viel mijn oog op een krantenkop aan een nieuwskiosk: “Volgeling seksrabbijn verdrinkt in Sunparks”. Niet alleen een kandidaat voor krantenkop van het jaar, maar ook weer met zo’n fantastisch woord: seksrabbijn. Je zou denken: een personage uit South Park, maar nee hoor: hij loopt zelfs rond in ons land.

Tuinkruiden en knolseldersap

En ten slotte zag ik onlangs een woord dat al enige tijd bestaat, maar toch elke keer weer mijn wenkbrauwen gefronst krijgt: biokapper. Wat doet die precies? Haren wassen met een aftreksel van tuinkruiden? Krullen leggen met wortelen? Kapsels kleuren met knolseldersap?

Nee, malle woorden opsporen kan een anders saaie rit danig opleuken. Vanochtend was het trouwens alweer prijs: ‘cabriokappen’. Waarbij ik mij spontaan de vraag stelde: wie wordt ‘s ochtend wakker met de brandende ambitie voortaan cabriokappen te verkopen? Wie het weet, mag het zeggen.