Donkere stille gangen

1 december 2014
Auteur: Hannes Dedeurwaerder

Mijn jeugdheld is niet meer. Wat zeg ik, held. Vossieboy was mijn kameraad, zelf zonder dat hij dat besefte. Omdat hij me in elk nummer leek te willen zeggen: “Ik begrijp je Hannes. Ik stond ooit ook voor het leven zonder te weten wat er in godsnaam mee aan te vangen.”

Zoals hij, met die wondermooie snik in zijn stem, bijna schreeuwde in Hij is alleen:

en hij dacht nog, ik moet het eens vragen

maar het gaat niet, het werkt niet, het helpt niet

Nog geen twintig woorden, en toch de volledige samenvatting van mijn jeugdjaren.

Stilte voor de storm

Hij zat naast mij, in mijn eenzame jongenskamer, waar hij me schouderklopjes gaf als Mijn strijd gaat door, Arme jongen, Donkere stille gangen, Monstertje en Zal ik het ooit begrijpen. En hij wist zelfs van mijn brandende ambities en wilde dromen, die ik nochtans met niemand durfde delen. Zoals in Beste Bill:

en je wou dat je kon zeggen

dat dit drijven, dat dit niet jouw stijl is

maar de stilte voor de storm

en dat je muren kan breken, ijzer kan smeden

als het brandt van binnen

Een Vos verliest zijn haren maar niet zijn streken. Mijn wereld verliest Vos en is van streek. Ik zal mijn in alle opzichten unieke vriend heel hard missen, en nooit vergeten.

Luc De Vos (1962-2014)

Luc De Vos (1962-2014)